Irritabel tarm er en folkesygdom

Colon irritable eller irritabel tarm (IBS) benævnes som en folkesygdom, da det antages, at 15 til 30 procent af befolkningen lider af symptomer som daglige mavesmerter, oppustethed, (for) mange toiletbesøg og (for) meget luft i og rumlen fra maven. ”(For)” understreger, at tarm- og maveregionen opfører sig så generende, at de ramte oplever en stærk forringelse af livskvaliteten. Jeg er én af dem, hvor mine gener begyndte for fire år siden, men efter at være startet på den relativt nye low FODMAP-diæt, har jeg ingen mavegener mere. Denne diæt er altså blevet til min hverdagskost og er dermed kernen for min hjemmeside og ikke mindst mine opskrifter, som følger denne stringent. Jeg håber, at jeg ligeså vel kan gøre noget effektivt ved din udfordring ved her på min side at beskrive til punkt og prikke, hvad low FODMAP-diæten går ud på samt at komme med mine personlige erfaringer med diæten og ikke mindst mine tanker omkring tilværelsen både med og uden irritabel tarm. Jeg vil vise dig, at du er langt fra den eneste, der står over for en af livets mulige udfordringer.

Det kan forekomme uforstående og patetisk et benævne irritabel tarm som ”livets udfordring”, en ”sygdom” eller at være ”ramt” af eksempelvis udspilethed og ondt i maven. Jeg har mødt flere mennesker på min vej, som jeg netop synes retfærdiggør min argumentation for, at irritabel tarm er en sygdom med tilhørende mentale nedture. Colon irritable kan tage form i forskellige symptomer, som du kan se i følgende tre uddrag fra det virkelige liv:

En pige på 19 år har siden hun var 14 døjet med irritabel tarm. Hun fortalte mig, at hun ofte ikke kunne tage nogen steder hen, hvis ikke, der var et toilet i nærheden. Det skyldtes, at hun var plaget af konstant dårlig mave og pludselige og hyppige toiletbesøg. I teatret eller til fodbold med vennerne måtte hun altså vide, hvor toilettet var, så hun komme derud hurtigst muligt over flere gange. Hun har prøvet alt for at forbedre hendes situation; motion, sund, samt fiberholdig og varieret kost – dog uden effekt. Hun oplevede situationer med vennernes kommentarer: Hvad sker der lige for dig og din mave?

En kvinde på 26 år er plaget af ondt i maven, rumlen i og meget luft i tarmen. Hun fortalte mig, at hendes mave gav så meget støj og luft fra sig, at hun til sidst mistede lysten til at tage til sociale sammenkomster. Hun berettede, at hun havde lyst til at stoppe med at gå i biografen og besøge hendes venner grundet en menneskemave, der opførte sig som en komave. Hun har altid spist fornuftigt, dyrket motion, drukket meget vand med mere – intet har kunnet lindre hendes tarmproblem.

En kvinde i 50/60’erne har i rigtig mange år været plaget af mange mavesmerter og udspilethed. Hendes læge har undersøgt hende på alle tænkelige måder, men han har ikke kunnet hjælpe hende. Problemet er dermed kronisk og uforklarligt. Hun berettede, at nu ville hun altså ikke mere, og at hun ville gøre alt for at slippe for en mave, der hele tiden gjorde sig bemærket.

NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer