Skrevet af My low FODMAP, apr - 1 - 2015 , Kategorier: Bagværk, Low FODMAP
INGREDIENSER
  • Ingedienser til ca. 18 boller:
  • 100 g gær
  • 6 dl lunkent vand
  • 3 spsk. olie
  • 2 æg
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 5-6 dl majsmel
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl hørfrø
  • 1-2 dl sesamfrø eller solsikkefrø
  • 6 dl boghvedemel eller speltmel
  • 3 spsk. HUSK med top på (gul pakke til bagning - kan købes her)
  • 1 æg til pensling af bollerne
  • Saltede græskarkerner til topping på bollerne
LAND: FORBEREDELSESTID: 60 MIN ANTAL: 7 PERSONER

Disse majsboller er en hel del sundere end mine speltboller med tranebær. Hvad begrunder jeg det med? De indeholder næsten ingen fedt. Mine speltboller er super lækre og lette, fordi de først og fremmest har en hel del margarine i sig. Mine majsboller bliver mere bastante, da de ikke indeholder margarine og kun 3 spsk. olivenolie. Endvidere bliver de endnu mere godsfyldte, idet jeg har tilsat HUSK i dem og en masse hørfrø, sesamfrø samt gryn. Jeg håber, de vil smage dig – én ting er sikker, og det er, at kerner og HUSK er lig med kostfibre. Du får altså en hel del fibre i disse majsboller, så din tarm har noget at arbejde med. Jeg vil anbefale dig at fokusere på at bage og spise fiberholdig kost i hverdagen, fordi du ikke får fibre som andre (raske) mennesker igennem rugbrød, fuldkornshvedepasta, fuldkornsbrød osv. Husk desuden at drikke en masse vand ved indtag af et højt fiberindhold. Du kan købe HUSK til bagning her.

My low FODMAP - HUSK til bagning

  • Smuldr gæren ud i en stor skål
  • Tilsæt lunkent vand ned til gæren (vandet må ikke koge, for så dør gærcellerne). Rør rundt med en gaffel for at få gæren rørt ud i vandet
  • Tilsæt salt, sukker, olie, 2 æg og HUSK i skålen. Pisk det igen rundt med gaflen
  • Hæld resten af ingredienserne fra ingredienslisten ned i skålen (undtagen 1 æg og græskarkerner, som bollerne skal pyntes med på toppen, inden de skal ind i ovnen).
  • Ælt dejen godt til en rund klump og tilsæt lidt ekstra spelt- eller bohvedemel, hvis massen føles for klistret. Tildæk dejklumpen og lad den hæve et lunt sted i 1/2 time.
  • Form ca. 18 boller på to bageplader og lad dem hæve i 20 min.
  • Pensl bollerne med ægget og drys saltede græskarkerner ud over dem. Lad dem bage i ovnen i 10-14 min, 200 grader, varmluft.

TIP: Bollerne kan fryses ned, så du kan tage dem op af flere gange i stedet for at skulle bage hver gang. Det er en god ide altid at skære bollerne over og putte dem i risterne. Så er de klar til en skive ost – mums!
ANDET TIP: “HUSK til bagning” er rene fibre, og der skal dermed ikke bruges ret meget af det til 1 dej. Derfor har min pakke, når jeg har købt én, holdt til cirka 10 – 12 bagninger og dermed flere måneder.

My low FODMAP - Majsboller

11 KOMMENTARER

  1. Camilla Grigoriou siger:

    Hejsa, tænker du at urtekrams loppefrøskaller er lige så gode som husk?
    Mvh camilla
    🙂

  2. Mette siger:

    Hejsa
    Kan jeg lade disse boller hæve natten over, og så bruge noget mindre gær? Måske nøjes med 50 gr ?
    Venlig hilsen Mette

  3. Ulla Lund siger:

    har lige lagt dejen til bollerne, og undrede mig også over, at det skulle bruges 100 g gæt. Jeg så først bagefter at spørgsmået allerede var stillet men kunne ikke se noget svar.
    Desuden kan jeg slet ikke bruge så meget mel, som er beskrevet,
    11 dl + kerner.. Der er jo kun brugt 5 dl. vand.
    Mvh
    Ulla

    • My low FODMAP siger:

      Hej Ulla,
      Det synes jeg godt, jeg kan bruge? Men måske jeg skal skrive 1 dl vand mere på så. Uanset hvad, så handler det jo bare altid om, når man laver en dej, at den ikke skal klistre for meget og formes rund, før den stilles til hævning. Så må man sjusse lidt med melet. Jeg har givet svar på det med gæren i ovenstående ^
      Held og lykke med det 🙂
      Venlig hilsen MlF

  4. Nanette siger:

    Glæder mig til at smage…lige nu ligger de første og køler, men et hold er i ovnen og to plader står og venter på deres tur.

    Havde ikke set at der var forskel på HUSK og HUSK (til bagning), så hvor meget mindre skal jeg bruge i forhold til hinanden?

    • My low FODMAP siger:

      Hej Nanette 🙂
      Jeg kan ikke sætte de 2 HUSK’er over for hinanden på den måde. Den grønne pakke bruger du på det, som du spiser direkte. Her vil jeg anbefale 1 skefuld om morgenen på havregrynene, hvor du derefter drikker to store glas vand. Hvis det ikke hjælper, så kan du gøre det 1 gang mere om aftenen. Så du altså får 2 teskeer om dagen med vand dertil. I forhold til den gule pakke og bagning, så kan du læse bag på pakken, hvor meget du må komme i – i forhold til, hvor mange dl væske, der er i din dej. Det er meget simpelt. Jeg håber, det var en hjælp.
      Venlig hilsen MlF

  5. Lone siger:

    Kan det passe at der skal bruges 100 gram gær, eller er det en fejl? Det virker som meget.

    • Jannie siger:

      Jeg vil også rigtig gerne vide om 100 g. gær er en fejl? Er enig med Lone i, at det lyder af meget når der kun bliver 18 boller 🙂

      • My low FODMAP siger:

        Hej Jannie og Lone,
        Ja, jeg giver jer ret i, at det lyder voldsomt. Jeg har brugt 100 gram gær, da jeg har erfaring med, at frø, ris- og ikke mindst majsmel hæver mindre og giver mere bastante boller. I kan eventuelt forsøge jer med kun 50 g gær, og så vil jeg meget gerne høre, om det fungerede for jer. Men gær koster jo heldigvis ingenting 🙂
        De bedste hilsener MlF

SKRIV EN KOMMENTAR


NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer