Accepter din situation, hvis du vil følge low FODMAP

Low FODMAP-diæten minder på nogle punkter om den populære stenalderkost – også kaldet palæo. Denne kur består af kød, fisk, skaldyr, æg, grøntsager og frugt. Desuden undgås mælkeprodukter, al slags korn/brød, bælgfrugter, forarbejdede fødevarer og sukker. Når du er på low FODMAP-diæten, skal du undvære hvede- og rugbrød, samt mælk. Fratagelsen af disse madvarer har ændret på min livsstil, da de altid har indgået i min daglige ernæring. Jeg tager eksempelvis ikke længere de sædvanlige rugbrøds-klap-sammen’er med hver gang, jeg er på farten. En kur uden disse fødevarer medfører også, at jeg ligeså godt kan være ærlig og fortælle dig, at det er slut med restaurantbesøg i de 4 til 6 uger, hvor du er på low FODMAP diet. En is fra kiosken indeholder mælk og en sandwich på caféen, eller en burger fra burgerbaren, indeholder hvede. Jeg vil nødig være pessimist men er blot realist, idet det har været meget svært for mig at finde noget lækkert, som jeg måtte spise uden ovenstående, basale ingredienser. Har jeg været tvunget til at finde noget på menukortet, har jeg valgt pommes frites eller omelet. Men jeg har reelt aldrig kunnet vide, om pommes frites har været tilsat FODMAP’s i form af krydderier, eller om æggekagen indeholdt løg og purløg. For at være på den sikre side og undgå FODMAP’s, anbefaler jeg derfor, at du i stedet laver noget lækkert mad derhjemme i den tid, hvor diæten står på. Du bliver nødt til at ACCEPTERE DIN SITUATION, hvis du skal få det bedre. De forbudte fristelser, der generer din mave er desværre at finde mange steder uden for dit eget køkken – og det kræver SELVDISCIPLIN at se men ikke spise.

Er du på stenalderkost, undværer du også brød og mælk – således minder Palæo og low FODMAP diet om hinanden. Dog er det muligt at bage eget brød og rugbrød af eksempelvis boghvedemel, majsmel og speltmel. Jeg har i stedet gjort rigtig meget i at stege grøntsager på panden sammen med æg eller ris, til frokost, hvor jeg egentlig finder det ret lækkert med varm mad. Der skal dog sættes mere tid af til at lave en madpakke af stegte grøntsager frem for rugbrøds-klap-sammen’er. Mit store forbrug af grønt har dermed også til følge, at jeg følger sundhedsstyrelsens anbefalinger om at spise mange grøntsager, og at min måde at holde diæten på, minder om palæo. Den sidste ting, jeg vil nævne i min sammenligning af de to diæter, er, at palæo-elskerne undgår forarbejdede fødevarer. Det samme gør sig gældende hos low FODMAP: Her skal du være på vagt, da rigtig meget forarbejdet mad kan indeholde kulhydrater, som din mave ikke tolererer. LÆS derfor ALTID BAGPÅ PAKKEN. Det kan være besværligt og tager tid i starten, indtil du har lært, hvad du må købe af brands/mærker. Og hav tålmodighed, for du skal nok lære, hvad der må puttes i indkøbskurven eller ej. Jeg synes, det var ret spændende at gå ud og handle, fordi jeg nu skulle til prøve andre produkter og nye madopskrifter. Spændingen skabte en naturlig interesse for fødevarerne, jeg måtte indtage, hvilket fik mig til lettere at huske dem. Desuden er du nogle gange tvunget til at vælge dyrere varer end normalt (eksempelvis laktosefri mælk), fordi det er det eneste, du må drikke. Det gør, at low FODMAP-diæten kan være en smule hård ved budgettet. På trods af dette, er jeg blevet rigtig glad for, at jeg selv laver eksempelvis brød, sovs og marmelade helt fra bunden, da jeg undgår alle tænkelige tilsætningsstoffer og E-numre, som indgår i forarbejdede fødevarer. Disse stoffer propper størstedelen af befolkningen sig med, men hvad er de lige for noget, og hvad betyder de for vores sundhed? Med low FODMAP diet ved jeg nøjagtig, hvilken næring min krop lever af. Tilbage har jeg at sige: Tag udfordringen op og se det som en oplevelse, at du nu skal prøve at spise noget helt nyt og afprøve nye, nemme og lækre opskrifter!

NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer