Følg low FODMAP i 6 uger og indfør de “forbudte” kulhydrater i din diæt igen

Du skal udelukkende holde dig til madlisten, der er på min hjemmeside, i 4 til 6 uger. Finder du det svært at være kreativ i køkkenet ud fra den begrænsede mængde fødevarer, du må indtage, er der god mulighed for at finde inspiration blandt mine opskrifter.
Det er op til dig selv at vurdere, hvornår du føler dig symptomfri, afhængig af, hvilke gener, du har døjet med (eksempelvis mavesmerter). Jeg oplevede en forbedring og en stærk reduktion af mine symptomer allerede efter 4 dage på diæten. Er du allerede fri for mavebesvær efter eksempelvis 4 uger, kan du begynde at indføre kulhydrater (de, som ikke indgår på madlisten) i din kost igen, så du kan finde frem til, hvad din krop reagerer på.

Når du indfører FODMAP’s (kulhydrater) igen, er det en god ide at indsætte fødevarer, der kun indeholder én FODMAP (eksempelvis oligiosakkarider) i din kost. Det skyldes, at du dermed finder ud af, om det er dét éne kulhydrat, som du irriteres af. Indgår der flere slags kulhydrater i den nyindførte madvare, kan du ikke vide, hvad det er, der giver dig gener. Du kan på “undgå-listen” her på siden, se, hvilke kulhydrater, der indgår i hvilke forbudte fødevarer. Start altså med noget mad, hvor der kun er ét slags kulhydrat i! Det er en god ide at indføre en lille mængde af gangen på den 1. dag. Mærkes du med symptomer, skal du stoppe med at spise denne fødevare, og du har hermed fundet frem til, at denne, indeholdende et bestemt kulhydrat, giver dig gener. Inden du forsøger dig med en ny fødevare, skal du sikre dig, at du er symptomfri igen ved at vende tilbage til FODMAP-diæten.
Men hvis du ingen symptomer oplever på 1. dagen, kan du på 2. dagen fortsætte med at indføre den dobbelte mængde af kulhydratet, som du spiste på 1. dagen. Opstår der symptomer, skal du stoppe og udelukke fødevaren. Er du i stedet fortsat uden tarmgener på 3. dagen, kan du øge din dosis, som du spiste på 1. dagen, ved at tredoble den. Oplever du her ingen problemer med mave og tarm, burde kulhydratet kunne indgå i din fremtidige ernæring. En sidste vigtig ting at nævne i forhold til genindførsel af mad er, at når en fødevare tolereres på 3. dagen, skal denne tages ud igen, inden nye fødevarer testes. Det skyldes, at du skal sikre, at det kun er et eneste kulhydrat, som du tester.

Jeg krydser fingre for, at du kan tåle en hel masse samt opdager, at det blot er enkelte ting, du i fremtiden skal takke nej til at spise. I det følgende er et par forslag til, hvordan du kan teste for bestemte kulhydrater:

Fruktose: En halv mango eller en teskefuld honning.
Laktose: 125 ml mælk, der ikke er laktosefri.
Polyoler: 1 stykke sukkerfrit tyggegummi eller 2 tørrede abrikoser.
Fruktaner: 1 fed hvidløg eller en halv skive rugbrød.
Galaktaner: 2 spiseskefuld bønner (de brune og ikke grønne bønner) eller 2 spiseskefuld kikærter.

NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer