Symptomer på, at du har irritabel tarm

Du kan få konstateret, om du har irritabel tarm hos din læge. Dog er du ikke i tvivl om, hvis du lider af det, når du gennemlæser nedenstående symptomliste. Jeg vil alligevel understrege, at det er meget vigtigt at gå til lægen, hvis du døjer med mave- og tarmsystemet, fordi en professionel skal kunne udelukke, om der kan være tale om en kronisk tarmsygdom (cøliaki), laktoseintolerance, glutensensitivitet, fruktosemalabsorption eller i værste tilfælde tarmkræft. Lægen benytter udelukkelsesmetoden ved at teste dig for ovenstående intolerancer og sygdomme. Er du ikke plaget af diverse sygdomme, kan hun til sidst diagnosticere dig med colon irritable ud fra karakteristiske symptomer, der fremgår i følgende:

Symptomliste for Colon irritable:

Udspilethed: Maveomfanget øges ofte i løbet af dagen, hvor maven kan føles som en hård ”bold” af luft. Det skyldes blandt andet en overfyldt tyktarm eller for meget tarmluft.
Skiftende afføringsmønstre: Diarré eller tynd mave, forstoppelse og rumlen fra maven.
Problematiske toiletbesøg: Følelsen af ufuldstændig tømning af tarm.
– Mavesmerter: Smerterne kan skyldes forstoppelse, oppustethed eller meget luft i maven.
– Kronisk træthed.

 

 

 

 

 

Jeg har en tese om, at du, ligesom ved andre sygdomme, kan have en sart tarm i større eller mindre grad. Er du generet ”nok” er du også klar til at gøre noget ved det, ligesom jeg var. Ud fra samtaler og samvær med familie og venner, kan jeg fornemme, at nogle af dem døjer med ovennævnte symptomer, der blot optræder mindre hyppigt eller forsvinder hurtigt igen. Irritabel tarm kan først konstateres, når symptomerne har stået på dagligt i tre måneder.

Hvorfor opstår Colon irritable?
Årsagen til, hvorfor jeg har fået irritabel tarm vil jeg gerne kende. Hvad har jeg lige gjort ”forkert”? Gid min tarm, med ét trylleslag, kunne blive normal igen – men desværre, for de fleste, er IBS kronisk eller tilbagevendende. Forskere har kunnet iagttage, hvordan problemet ligger i patienternes tarme: Både tynd- og tyktarmens funktion er ændret, så musklerne i disse ikke opfører sig, som de skal. Ønsket om at kurere en sygdom kan findes verden over hos mange (kræft-)ramte mennesker. Jeg vil næppe sætte irritabel tarm på niveau med kræftens meningsløshed. I stedet vil jeg holde fast i, at colon irritable ikke er et stort problem, og at det heldigvis (for 70 %) kan afhjælpes med low FODMAP-diæten. Jeg er så taknemmlig for, at den diæt findes, og at jeg ingen mavegener har i dag!
Da irritabel tarm er en kronisk sygdom, forskes der heftigt i, hvorfor flere og flere mennesker udvikler den. Men forskningen har vist sig uden held, og der er endnu ikke fundet nogen ensidig forklaring. Det vides dog, at irritabel tarm har tæt relation til psyken og kosten. Det betyder, at nervøsitet, bekymringer, en hektisk livsstil, stress, angst og depression kan forværre symptomerne, der står beskrevet foroven. Desuden kan kosten også bidrage til, at de forværres eller helt forsvinder, hvilket low FODMAP er det rette eksempel på. Jeg har en ide om, at diæten ikke har sin fulde, gavnlige effekt, hvis du er stresset og depressiv. Denne tanke bygger jeg på, at stress påvirker mit tarmsystem i en negativ retning, og denne påvirkning går overraskende hurtigt. Jeg tror, at et velkendt eksempel for alle mennesker vil være, at de skal på toilettet flere gange, inden de træder ind i eksamenslokalet eller skal til jobsamtale. Dette påviser den meget tætte sammenhæng mellem menneskets tarm (eller øvrige organer) og hjerne. Det er tydeligt, at flere og flere individer i det senmoderne samfund opfatter dem selv som mere stressede, end de hidtil har følt sig. Og at flere og flere udvikler irritabel tarm samt diverse intolerancer over for fødevarer. Kunne der være en sammenhæng mellem det moderne menneskes hektiske livsstil og colon irritable? Jeg lader spørgsmålet stå åbent, da forklaringerne på IBS’s hyppighed blandt den vestlige befolkning kan være mange.

NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer