Med low FODMAP-diæten kan dit liv ændres

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at jeg med min blog ikke forsøger at sælge noget. Jeg ønsker blot at udbrede budskabet om, at de, der har været plaget af irritabel tarm i mange år, eller som lige har fået stillet diagnosen, nu kan hjælpes. Jeg vil i følgende beskrive, hvad low FODMAP diet indebærer, og hvordan den udføres. For at gøre det lidt lettere at slippe for ondt i maven, vil jeg også lægge mine lækre low FODMAP-opskrifter ud på min blog. Da jeg som studerende er på SU, er de gjort så nemme og billige som muligt.

Nyere, australsk forskning viser, at den nye low FODMAP-diæt har gavnlig effekt på cirka 70 procent af de ramte: Efter 6 ugers diæt bliver symptomerne reduceret eller forsvinder helt. Low FODMAP-diæten omfatter at udelukke de kulhydrater fra kosten, der giver mavegener. Inden for forskningens verden er forskellige fødevarer altså blevet testet med henblik på at se, hvilke der giver IBS-patienten symptomer. De kulhydrater, der eksempelvis ikke giver øget luft i maven, indgår derfor i low FODMAP-diæten. Hvert bogstav i ”FODMAP” står for et kulhydratmolekyle, som du skal undgå i diæten. Undgåelsesstrategien ligger dermed i ordet ”low”. I nedenstående vil ordet ”FODMAP” blive opsplittet:

F-O-D-M-A-P står for:
– F: F står for fermenterbare, som betyder, at kulhydrater nedbrydes af bakterier i tarmen.
– O: O betegner kulhydrater sammensat af op til 20 molekyler. Eksempler på dette er byg, hvede, hvidløg, løg og kikærter, som består af oligosakkarider.
– D: D står for disakkarider, der er kulhydrater med op til 2 molekyler. Laktose eller mælkesukker er et disakkarid, som indgår i blandt andet mælk og fløde.
– M: M står for monosakkarider. Disse er kulhydrater bestående af 1 molekyle. Et eksempel på monosakkarider er fruktose, der indgår i eksempelvis juice, æbler, pærer med mere.
– A: A står for ”And” på engelsk eller ”og” på dansk.
– P: P betegner sukkeralkoholer, der blandt andet er at finde i avocado, blomkål, blommer, vandmelon og sukkerfrit tyggegummi.

ALTSÅ: Ovenstående kulhydrater skal undgås i din kost. En mere detaljeret liste over de fødevarer, som du i stedet kan spise, er at finde her under madliste.

NYE OPSKRIFTER

Risotto

Skrevet mar - 13 - 2017

2 Kommentarer

Rabarbertærte

Skrevet jun - 5 - 2016

0 Kommentar

Små Key Lime Pies

Skrevet feb - 2 - 2016

1 Kommentar

Muffins af æg og...

Skrevet dec - 29 - 2015

2 Kommentarer

NYE BLOGOPSLAG

Afhængig af mobilen?

Skrevet jan - 15 - 2017

0 Kommentar

Byens Pizza

Skrevet nov - 16 - 2016

0 Kommentar

Se min nye kæreste...

Skrevet maj - 1 - 2016

2 Kommentarer